Digg   StumbleUpon   Facebook   Del.icio.us   Croportal       Ispiši   Preporuči

Novak, K. Ciganin, ali najljepši

Najnovije - Odjel za odrasle   |     |   02.03.2017.

Novak, K. Ciganin, ali najljepši

Kristian Novak: Ciganin, ali najljepši

„Samo su dva iskonska straha, jesi znala to? Rodiš se sa strahom od glasnih zvukova i strahom od padanja… Ostalih stotinu fobija naučiš od bližnjih. Neke te čuvaju od opasnosti, da. Ali, većina je tu samo da zbija šale s našim životima.“ Ovim riječima počinje najnoviji roman Kristiana Novaka, autora romana Obješeni (2005.) i Črna mati zemla (2013.), docenta na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci. U zanimljivoj biografiji ovog Međimurca rođenog u Njemačkoj, profesora hrvatskog i njemačkog jezika i književnosti prevladava znanstveni interes na području lingvistike i interesantna činjenica da je mladosti bio reprezentativac RH u karateu, osvajač nekoliko europskih i svjetskih medalja te kategorizirani sportaš HOO-a.
Roman "Ciganin, ali najljepši" izašao je iz tiska 2016. u izdanju Naklade OceanMore, pod uredničkim vodstvom Krune Lokotara koji za ovu knjigu kaže:
"Ciganin, ali najljepši Kristiana Novaka jest strogo žanrovski gledano krimić, s enigmom, brutalnim ubojstvima nepoznatih – jer leševe bez lica teško je identificirati – i istragom, i lijep pokazatelj da se stvari ne smiju strogo gledati, ni suditi, jer je krimić koliko i "Zločin i kazna". 
Ciganina je ispripovijedalo, preciznije kazalo jer uglavnom čitamo krnje transkripte, čak četvero pripovjedača: Milena, sredovječna povratnica u rodni Sabolščak, Nuzat, Kurd iz Mosula na putu za Calais, Sandokan zvan Sandi, Ciganin iz Bukova Dola, i Plančić, PR iz Policijske uprave zagrebačke. 
Roman ide široko, tijek nekoliko života ukrstit će između tokova Drave i Mure, u Međimurju, a čime se sve bavi vremenom će popisivati literatura koja će daleko nadići njegov poveći opseg. Spomenimo sada samo da donosi dvije biografije "od kolijevke pa do groba", da zahvaća i rekonstruira barem tri kulturološka kruga, da daje poput plastičnog eksploziva snažne psihoportrete svojih četiriju kazivača i masu masovne psihologije koja raste i prijeti da će se preliti u nasilje.
Ovo je knjiga u kojoj ćete naći al-Anfal, Daesh (ISIL) i izbjeglički val, zabranjenu ljubav Hrvatice i Roma, veterana Domovinskog rata koji brine za mir u selu, policajca na zalazu karijere u shizo-epizodama, orgiju s Moldavkama u vikendici, teoriju i praksu krađe i tučnjave, pauka koji je ispleo svoju mrežu, internetsko bjesnilo, raskoš jezika, misli i emocije.“
Većina književne kritike navodi da se radi o snažnom, iznimnom romanu koji će dugo trajati i obilježiti hrvatsku književnost.
Posjetite Gradsku knjižnicu i čitaonicu u Virovitici, Novak vas neće razočarati, a mnoštvo raznolike literature će obogatiti vaše godišnje odmore!
Priredio Robert Fritz